Naučte sa porozumieť zloženiu kozmetiky

22. 05. 2020, Dixi

Keď si kupujete kozmetiku, čítate si jej zloženie na obaloch? Robí to až štvrtina zákazníkov. Ale naozaj málokto môže povedať, že všetkým tým cudzím názvom aj rozumie. Navyše sú často písané tak malým písmom, že si treba vziať lupu. Viete, ako spoznáte, ktorá látka v zložení výrobku je pre vás bezpečná a ktorá nie? Spýtali sme sa našich odborníkov, ako sa v tej záplave latinských výrazov a chemických názvov zorientovať. A tu sú odpovede.

Zloženie kozmetiky na obale, to je zvyčajne len kopec latinských názvov. Ako sa v tom má človek aspoň trocha zorientovať?

Jednotlivé zložky nájdete pod hlavičkou Zloženie alebo “Ingredients” a uvádzajú sa v poradí podľa ich množstva. Zoznam látok teda začína tými, ktorých je v prípravku najviac. Všeobecne sa dá povedať, že prvé 4 – 5 uvedených ingrediencií tvorí približne 50 – 95 % výrobku, v závislosti od typu výrobku.

Na prvom mieste sa najčastejšie uvádza voda (aqua). Tú nájdeme vo väčšine kozmetických produktov. Nasledujú ďalšie látky podľa ich množstva vo výrobku a nakoniec sa na poslednom mieste sa v zozname uvádzajú farbivá. Tie spoznáte podľa označenia CI + číslo (napr. CI 15985).

A prečo sa zloženie píše v latinčine? Preto, aby zloženiu rozumeli všetky krajiny sveta sa muselo nájsť medzinárodne akceptovateľné označenie tzv. INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Vďaka tomu sa predíde skomoleniu či nesprávnej identifikácii zložky vo výrobku.

 

Často sa hovorí, že by sme sa v kozmetike mali vyhýbať parabénom. O čo ide a prečo sa vôbec do kozmetiky pridávajú?

Parabény sú konzervačné látky, ktoré zabraňujú rastu mikroorganizmov (baktériám, hubám alebo kvasinkám) vo výrobkoch. Inými slovami: konzervačné látky predlžujú dobu spotreby výrobku z niekoľkých dní na niekoľko mesiacov či rokov a vďaka nim ich môžeme skladovať aj vo vlhkej kúpeľni. Preto sa do šampónov, telových mliek či krémov pridáva takáto „ochrana“.

 

Ako je to s údajnou škodlivosťou parabénov?

Parabény sa ako konzervanty v kozmetike úspešne používajú už desiatky rokov. Množstvo, ktoré sa smie do nej pridávať, je obmedzené prísnymi normami, aby sa vylúčila ich škodlivosť.

V Európskej únii sú povolené aj methylparabén či ethylparabén. Tie obsahuje väčšina bežných kozmetických výrobkov. Obe látky sú bezpečné, čo dokazuje aj fakt, že sa môžu používať aj v kozmetike pre deti do 3 rokov.

parabeny v kozmetike

Používanie parabénov v kozmetike upravuje európska legislatíva, aby sa vylúčila ich škodlivosť.

A čo bylinné šampóny Dixi?

Pri výrobe kozmetiky Dixi dodržujeme predpísanú legislatívu a do našich výrobkov vyberáme ingrediencie veľmi starostlivo. Naše bylinné šampóny vychádzajú z tradičných receptúr, ktoré sú dlhodobo overené aj zákazníkmi. Receptúry sa snažíme vylepšovať a vytvárame nové druhy. Poslednou úpravou bola napríklad výmena konzervačných látok za ešte jemnejšie, ktoré sa používajú aj v potravinárstve.

 

Aký máte názor na silikóny používané v šampónoch?

Silikóny vytvárajú na vlasoch ochrannú vrstvu. Vďaka nim sú poddajné, hebké a lesklé. Silikóny však pokožku hlavy ani vlasy nevyživujú. Tieto zlúčeniny na etiketách nájdete vďaka príponám –silican, -cone, -silanol, -silane alebo –siloxan.

Ich používanie je ale sporné, pokiaľ ide o ekológiu. V prírode sa totiž môžu rozkladať aj niekoľko desiatok rokov. Ďalším mínusom silikónov je, že môžu zaťažiť vlasy, ktoré sú jemné. Pri opakovaných použitiach sa silikóny na seba vrstvia a postupne sa vlas stáva ťažším. Takéto vlasy strácajú objem a môžu sa rýchlejšie mastiť. V bylinných šampónoch Dixi sme sa ich preto vzdali, aby vaše vlasy aj príroda mohli voľne dýchať.

 

A čo používanie prírodných éterických olejov?

Prírodné oleje alebo silice sú dnes obľúbené, ale treba povedať, že ich používanie má rôzne úskalia. Napríklad podliehajú pôsobeniu tepla a vzduchu, čo môže viesť k tomu, že kvalita výrobku sa tak môže zmeniť (vyprchá vôňa, zmení sa farba či konzistencia…). Vonné oleje môžu dokonca u citlivých osôb vyvolať alergickú reakciu. Preto sa používajú v menších množstvách.

zloženie kozmetiky

Pri používaní prírodných olejov treba dbať na to, aby sa zamedzilo pôsobeniu tepla a vzduchu.

Ako sa v zložení výrobkov označujú pridávané vône?

Na etikete ich nájdete ako zložky s označením „parfum“ alebo „aróma“. Vôňu výrobku určujú použité suroviny. Na konečnú úpravu vône sa môžu okrem parfémov použiť extrakty a silice, ktoré sú v zložení uvedené pod latinským názvom rastliny.

 

Často sa ľudia obávajú parafínu, ktorý sa získava destiláciou ropy. Je tento strach opodstatnený?

Minerálny olej alebo tekutý parafín je často zatracovaný. Je to však mýtus. Tento olej je často používaný nielen v kozmetike, ale aj v odvetví, ktoré je kontrolované omnoho prísnejšími normami a predpismi, akým je farmaceutický priemysel.

Parafín je dôležitou kozmetickou zložkou, nakoľko nepodlieha na vzduchu oxidácii a je stabilný aj na svetle. Nevyvoláva alergie a nepreniká do hlbších vrstiev pokožky. Báť sa ho teda naozaj nemusíme.

 

A ako z etikety zistíme dobu použiteľnosti výrobku?

Na každom kozmetickom obale tento údaj nájdete buď pod hlavičkou „spotrebujte do“ alebo „EXP: mesiac/rok“. Pri výrobkoch s trvanlivosťou dlhšou ako 30 mesiacov sa uvádza doba, do ktorej sa môže používať po jeho otvorení. Hľadajte symbol otvoreného téglika s počtom mesiacov (M) alebo rokov (R/Y). Ak nie je potrebné trvanlivosť nejako obmedziť, nemusí sa na obale uvádzať žiaden údaj o spotrebe. To sa týka napríklad jednorazovej kozmetiky, sprejov či púdrov a zásypov.

Dúfame, že sme vám aspoň trocha pomohli porozumieť zloženiu kozmetických výrobkov. A v niektorom z ďalších blogov sa budeme venovať ďalším používaným ingredienciám.

 

Blog