Varíme so žihľavou

13. 05. 2021, Dixi

Aj vy pripravujete zo žihľavy tradične „iba“ čaj? Táto, na prvý pohľad, nenápadná rastlina však dokáže omnoho viac. Práve v jarných mesiacoch si môžete nazberať mladú žihľavu a pripraviť s ňou v kuchyni nejednu lahôdku. Nechajte sa inšpirovať našimi receptmi!

Špenát zo žihľavy

Suroviny:

500 g mladej žihľavy

1 cibuľu

olej

1 vajíčko

3 strúčiky cesnaku alebo podľa chuti

trošku sladkej smotany na šľahanie

soľ

štipka čierneho korenia

Postup:

Najskôr žihľavu opláchneme pod vodou. Zalejeme horúcou vodou a 10 minút povaríme alebo iba jednoducho sparíme. Na panvici opražíme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme scedenú a posekanú žihľavu. Vmiešame vajce, cesnak, soľ, korenie a krátko povaríme. Na záver pridáme smotanu. Žihľavový špenát je výborný s fašírkou alebo zemiakmi prípadne aj uvareným vajíčkom.

špenát zo žihľavy

Žihľavový špenát oživí bežný jedálniček.

Žihľavové  smoothie

Tradičné zelené smoothie už dnes pozná asi každý. Je načase vyskúšať niečo nového! Oproti špenátu obsahuje mnohonásobne viac vápnika a je tiež bohatá na horčík, železo, draslík.

Suroviny:

1/2 jablka

1/2 zamrazeného banánu

1 kiwi

7 lístkov žihľavy

Postup:

Už iba rozmixovať. Ak nemáte zamrazený banán, použite pár kociek ľadu. Žihľavu vždy zbierajte ďaleko od cesty. Najlepšie sú mladé tmavozelené výhonky.

žihľavové smoothie

Netradičné žihľavové smoothie je bohaté na vápnik, horčík, železo aj draslík.

Žihľavový prášok

Zachovajte si skvelé účinky žihľavy aj na zimu. Stačí si nazbierať dostatočné množstvo, nechať vysušiť na suchom, tmavom, ale dobre vetranom mieste a zomlieť. Prášok môžete využívať ako sypaný čaj ale taktiež pridávať do smoothie a ďalších receptov.

Žihľavové pesto

Zo žihľavy môžete pripraviť nielen čerstvé jedlá, ale aj chutné pesto ako prílohu k cestovinám.

Suroviny:

4 hrste mladej žihľavy

3 polievkové lyžice mletých mandlí

3 polievkové lyžice strúhaného parmezánu

2 strúčiky cesnaku

olivový olej

Postup:

Žihľavové lístky umyjeme pod vodou, necháme odkvapkať a následne sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme. Olej prilievame dokiaľ zmes nie je dostatočne hustá. Chuť môžeme vylepšiť medvedím cesnakom, prípadne pažítkou. Hotové pesto naložíme do pohárov, zalejeme olejom a skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Žihľavový sirup

Suroviny:

60 kusov mladých stoniek žihľavy

2 kg cukru

3 citróny

20 g kyseliny citrónovej

2 l vody

Postup:

Žihľavu postriháme na menšie kúsky a zalejeme vriacou vodou. Necháme lúhovať 24 hodín. Po vylúhovaní precedíme cez sitko s gázou a výluh dáme variť. Pridáme na kolieska nakrájané citróny, kyselinu citrónovú a cukor. Premiešavame a pomaly privedieme do varu.

Následne plníme do pripravených fliaš. Ak plánujete sirup užívať v najbližšej dobe, stačí fľaše s horúcim sirupom otočiť vrchnákom dole a prikryť na pár hodín dekou. Na dlhodobejšie skladovanie radšej sterilizujte.

Sirupom si môžeme dochucovať svoj obľúbený čaj, riediť vodou a piť ako limonádu, alebo ho môžeme užívať ako prírodnú medicínu na očistenie organizmu (5 x denne jednu čajovú lyžičku).

Vedeli ste, že …

  • žihľava má množstvo minerálov a stopových prvkov a tak zvyšuje aktivitu mnohých telesných enzýmov
  • napomáha v prevencii a regenerácii nadmerne fyzicky i psychicky zaťaženým ľuďom
  • podporuje i zdravý vývoj organizmu v detstve a puberte
  • v čase dojčenia podporuje tvorby mlieka
  • priaznivo vplýva pri liečbe chronických problémov, ekzémov či akné
  • pomáha pri problémoch s vlasmi a ich vypadávaním
  • žihľavový koreň obsahuje látky, ktoré pomáhajú preventívne i liečebne pri zväčšenej prostate

Tak čo, vyskúšali by ste žihľavu na tanieri? Možno práve vďaka tejto zázračnej bylinke objavíte nové chute. Všetkým odvážnym teda želáme dobrú chuť.

No a tí, ktorí chcú využívať žihľavu „iba tradične“ na vypestovanie krásnych vlasov, si o jej účinkoch môžu viac prečítať náš blog: Žihľava dvojdomá –kráľovná medzi liečivými bylinami.

autor: DiXi

 

Blog