Žihľava dvojdomá – kráľovná medzi liečivými bylinami

30. 06. 2020, Dixi

Rastie všade okolo nás a mnohí ju považujú za nepríjemnú, invazívnu burinu. Ak sa však na to pozriete z opačného konca, zistíte, že žihľava je dar prírody, ktorý má blahodarné účinky na naše zdravie.  Postará sa o očistu organizmu, ale aj o krásne a pevné vlasy, či bezchybnú pleť. Čo všetko ešte dokáže žihľava? 

Žihľava dvojdomá alebo pŕhľava, ako ju volali naše babičky, patrila od nepamäti do základnej „výbavy“ každej správnej bylinkárky. A to opodstatnene. Jej liečivé účinky sa dodnes využívajú vo farmácii i v kozmetickom priemysle.

Krásne vlasy zo žihľavového šampónu sú overeným faktom rovnako, ako jej účinky v boji proti reume. Žihľava dokáže ale omnoho viac. Poďme sa spolu pozrieť na jej najväčšie zdravotné benefity.

Žihľava ako zdroj vitamínov a minerálov

Žihľavu nájdete rásť na poliach, na okraji lesov, ale aj v záhradách po celej Európe a v niektorých častiach Severnej Ameriky. Táto vždyzelená krásna rastlinka pri dotyku síce nepríjemne pŕhli, ale aj to je nakoniec len v náš prospech.

žihľava dvojdomá

Zdravotné účinky žihľavy sa využívajú v kozmetike, prírodnom liečiteľstve a dokonca aj v gastronómii.

Je bohatým zdrojom vitamínov A, B, C, D, K, ale aj minerálov, ako je vápnik, železo, draslík, či horčík. Dôležitou a účinnou zložkou žihľavy je chlorofyl (dezinfikuje a regeneruje), betakarotén, či močopudná kyselina kremičitá. A nezanedbateľný je aj obsah flavonoidov a fytoncídov, ktoré ničia baktérie.

Prečo nás to pŕhli?

Možno aj vás zaujíma, prečo žihľava pri dotyku tak nepríjemne pŕhli. Môže za to, ako inak, evolúcia. Všetko živé má snahu prežiť, nech sa deje čokoľvek. Preto sú na povrchu žihľavových listov nepatrné mikrochĺpky, ktoré sa pri dotyku zlomia a zapichnú do pokožky.

To by však nebol až taký problém, keby neobsahovali kyselinu mravčiu. Tá má na svedomí reakciu pokožky, ktorá našťastie po chvíli odzneje. Podobné mechanizmy sa u rastlín či živočíchov vyskytujú ako obrana proti predátorom, v tomto prípade pred bylinožravcami.

Žihľava na krv i na pleť bez akné

Nenadarmo sa hovorí, že pleť je zrkadlom zdravia. Pre jeho udržanie však už nestačí len pravidelný pohyb a zdravá strava. Organizmu veľmi prospeje aj občasná očistná kúra. Skúste si ju naordinovať ešte pred letom. Pitie žihľavového čaju je na to ideálne, pretože žihľava pôsobí širokospektrálne a čaj z nej je veľmi chutný aj bez pridania cukru.

Žihľava proti vypadávaniu vlasov

Vypadávanie vlasov patrí k najfrekventovanejším vlasovým problémom. Aj tu dokáže  žihľava pomôcť. Dá sa vybrať cestou používania žihľavového šampónu, žihľavového kondicionéru , či vlasového tonika so výťažkom žihľavy alebo to skúsiť „na prírodno“.

Pre dokonalý efekt prírodnej cesty je potrebné si pripravovať žihľavový odvar a užívať ho vnútorne aj zvonka. Pripravíte si ho tak, že zalejete dve lyžice sušených žihľavových listov a korienkov 3 dcl horúcej vody a necháte 15 minút lúhovať.

Každý deň po dobu aspoň 4 týždňov si s ním masírujte vlasovú pokožku. So zvyškom odvaru si prepláchnite vlasy a zanedlho budete pozorovať rozdiel. Vaše vlasy budú hebkejšie a porastú „ako z vody“. Ešte účinnejšia je žihľavová tinktúra, ktorú získate macerovaním žihľavy v alkohole. Tú môžete použiť aj ako obklady na kĺby pri reume.

Ak potrebujete expresné ošetrenie vlasov, použite žihľavový šampón a kondicionér, alebo vlasovú vodu so žihľavou, ktorá pokožku prekrví a vlasom dodá pevnosť a lesk. Zaneprázdneným poslúži aj suchý šampón v spreji s výťažkami žihľavy.

Prospieva celému organizmu

Žihľava dvojdomá je vzácna bylina s pozitívnymi účinkami na naše zdravie. Pitie žihľavového čaju pomáha pri týchto problémoch:

  • zmierňuje reumatické bolesti
  • problémy s krvou – riedi a prečisťuje ju, stimuluje krvný obeh, pomáha zmierniť vnútorné krvácanie, znižuje hladinu cukru v krvi,
  • zmierňuje menštruačné bolesti
  • pomáha pri chrípke (aj črevnej)
  • pomáha rozpúšťať močové kamene
  • pôsobí priaznivo na obličky, žlčník, pečeň i pankreas
  • pomáha v boji proti osteoporóze a ateroskleróze
  • zmierňuje bolesti hlavy
  • podporuje metabolizmus a chuť do jedla
  • prospieva prostate – pri zväčšení sa odporúča pitie čaju z koreňa žihľavy
  • pôsobí proti vypadávaniu vlasov a posilňuje ich
  • čistí pleť
  • hojí rany

Kedy a ako zbierať žihľavu

Zo žihľavy sa dajú zužitkovať listy i korienky. Najlepší čas na zber je od apríla do septembra, kedy sú rastlinky ešte mladé. Pri zbere treba dbať aj na to, aby rástla v čistom prostredí, teda nie pri ceste alebo na sídlisku. Po zakvitnutí sa už listy zbierať neodporúča. Korienky, naopak, zbierame práve na jeseň.

čerstvo nazberaná žihľava

Ak máte bylinkárske srdce, žihľavu si doprajte čerstvo nazberanú.

Ako si pripraviť žihľavový čaj

Ak máte v pláne uvariť si zo žihľavových listov čaj, urobte to čo najskôr po jej odtrhnutí. Vtedy si jej účinky vychutnáte najviac. Pripravíte si ho tak, že dve lyžičky žihľavy (čerstvej alebo sušenej) zalejete 250 ml vriacej vody a necháte vylúhovať 10 minút. Žihľavový čaj sa odporúča piť trikrát denne, maximálne však po dobu troch týždňov. Potom je dobré dať si mesačnú prestávku a kúru si môžete dopriať znova.

Ak na prípravu čaju nevyužijete všetok „materiál“, zvyšok nevyhadzujte. Nasušte ho na tienistom mieste s dostatočným prísunom vzduchu a uskladnite v papierových alebo plátenných vrecúškach.

Žihľavový čaj pomáha aj anemikom. Ideálna kombinácia vysokého obsahu železa a vitamínu C podporuje ich lepšie vstrebávanie.

Trpieť sa oplatí

A vedeli to už starí Rimania. Ale nebojte sa, v žiadnom prípade vás nechceme nahovárať na sebatrýznenie. Ak sa však občas popŕhlite, či už cielene alebo náročky, vedzte, že sa tak stanete bojovníkom proti reume. A nie je to žiadna povera. Mimochodom, viete, ako to funguje?

Ako sme už spomínali, pri popŕhlení sa do tela dostáva kyselina mravčia, ktorá vyvolá na chvíľu alergickú reakciu na koži. S ňou sa však vylúči aj histamín a zdraviu prospešná kyselina kremičitá, ktorá prehreje a prekrví organizmus, zvyšuje pružnosť a pevnosť ciev a pôsobí antireumaticky. Ak sa 2-krát denne počas jedného týždňa vyšľaháte zväzkom čerstvej žihľavy, uľaví sa vám aj pri problémoch so svalmi a so šľachami.

Ak sa ale dobrovoľne nechcete týrať pŕhlením, skúste žihľavový kúpeľ. Stačí 200 g žihľavy namočiť na 12 hodín do 5 litrov studenej vody a precedený studený výluh priliať do horúceho kúpeľa. V kúpeli vydržte 12 minút a potom sa neutierajte, len sa zabaľte do župana. Po chvíľke relaxovania pocítite úľavu.

Zázračný chlorofyl

Žihľava je bohatým zdrojom chlorofylu, ktorý má dezinfekčné účinky a pomáha pri tvorbe nového tkaniva. Ak si na ranu priložíte čerstvú žihľavu, zahojí sa skôr. Výluh z čerstvej žihľavy pri vnútornom užívaní pôsobí hojivo aj na žalúdočné a dvanástnikové vredy. Pozitívne tiež vplýva na kostnú dreň.

Zámerne spomíname výluh (nie odvar) z čerstvej alebo sušenej podrvenej žihľavy, pretože chlorofyl nie je rozpustný vo vode a pri varení ho pomaly ubúda. Najlepšie je preto zjesť žihľavu z výluhu a pri sušenej vypiť aj usadeninu. Tak dostanete do organizmu najviac chlorofylu. 

Použitie žihľavy v kuchyni

Neverili by ste, ale žihľava má skvelú chuť nielen v čaji. Pripraviť z nej môžete šalát, prívarok na spôsob špenátu či dokonca polievku. Zo žihľavy je aj vynikajúci sirup a vynikajúco chutí napríklad v praženici namiesto cibuľky či pažítky.

Pri varení používame vždy iba lístky, najlepšie mladé jarné. Krátko ich sparíme v horúcej vode, aby sme ich zbavili pŕhlivosti. A potom už nič nebude stáť v ceste vašej kuchárskej kreativite.

Dobrú chuť a veľa zdravia!

autor: DiXi

 

Blog