Naučte se s námi rozumět složení kosmetiky

30. 04. 2020, Dixi

Čtete složení na obalech kosmetických výrobků? Dělá to přibližně čtvrtina zákazníků. Ale málokdo může říct, že všem těm cizím názvům rozumí. Navíc jsou psané tak malým písmem, že je zvlášť starší lidé nepřečtou vůbec. A jak vlastně můžete poznat, která látka ve složení je pro vás bezpečná a která ne?

Zeptali jsme se proto našich odborníků na několik otázek, které by vám měly pomoct zorientovat se ve složení kosmetických výrobků. Pojďme na to.

Ve složení na obalu kosmetiky je často jen spousta cizích názvů. Jak se v tom má člověk alespoň trochu zorientovat?

Jednotlivé složky nebo také “Ingredients” se uvádějí v pořadí podle jejich hmotnosti. Seznam látek tedy začíná těmi, kterých je v přípravku nejvíc. Obecně můžeme říci, že první 4 až 5 uvedených ingrediencí tvoří přibližně 70 % výrobku.

A jaké látky tedy najdeme ve složení kosmetiky nejčastěji?

Na prvním místě je obvykle uvedená voda (aqua). Tu najdeme ve většině kosmetických produktů. Hned za ní následují aktivní látky. Tedy ty, co pleti nebo vlasům přímo prospívají a jsou zodpovědné za slibované účinky.
Pak následují obvykle látky, které dodávají vůni, usnadňují průnik aktivních látek a nebo zajišťují stabilitu. Na posledním místě se v seznamu uvádějí barviva. Ty poznáte podle označení CI + číslo (např. CI 15985).

Náš tip: Pokud složku na etiketě výrobku neznáte, podívejte se třeba sem: slozenikosmetiky.cz

 

Často se říká, že bychom se v kosmetice měli vyhýbat parabenům. Proč se vůbec do kosmetiky přidávají?

Parabeny jsou konzervační látky, které zabraňují růstu mikroorganismů ve výrobku (bakteriím, houbám nebo kvasinkám). Jinými slovy: s parabeny se výrobek nezkazí, nezplesniví a nepřemnoží se v něm bakterie.
Představte si například, že čím více vody kosmetika obsahuje, tím více potřebuje konzervovat. Ve vodě se totiž cizorodé organismy dobře množí. Proto se musí šampóny, tělová mléka či krémy chránit konzervanty. Takový šampon by ve vlhkém a teplém prostředí našich koupelen bez konzervantů dlouho nevydržel a nebylo by bezpečné ho používat.

A jak je to s údajnou škodlivostí parabenů?

Jako konzervanty se parabeny úspěšně používají už desítky let. Smějí se přidávat jen v přísně hlídaném malém množství, ve kterém nejsou škodlivé. V Evropské unii jsou povolené a pokládané za bezpečné methylparaben, ethylparaben a propylparaben. Ty obsahuje většina běžných šamponů. Na etiketě je najdete pod označením E s trojčíslím. A jako důkaz jejich bezpečnosti můžeme uvést i to, že se používají i v daleko přísnějším potravinářství a farmacii.

parabeny v kosmetice

Které konzervanty se používají v kosmetice Dixi?

Při výrobě kosmetiky Dixi dodržujeme přísně legislativu a pečlivě vybíráme látky, které jsou bezpečné. Z parabenů jsou to hlavně dlouhodobě používaný a ověřený methylparaben a ethylparaben. Obě látky jsou bezpečné. A to dokazuje i fakt, že se mohou používat i v kosmetice pro děti do 3 let.

To ale neplatí pro bylinné šampony Dixi, ne?

Naše bylinné šampony jsou v tomto ohledu výjimečné. Vycházejí totiž z tradičních receptur, které nepoužívají velké množství nejrůznějších chemických látek. V podstatě u nich platí pravidlo, že méně je tu více. A obejdou se úplně bez parabenů. Aby ale měly potřebnou trvanlivost, sáhli jsme po mnohem jemnějších látkách používaných v potravinářství.

A jaký máte názor na silikony používané v šamponech?

Silikony bývají pokožkou i vlasy zpravidla dobře snášené. Dodávají jemnost a hladkost, ale pokožku ani vlasy naprosto nevyživují. A sporné jsou i pokud jde o ekologii. Desítky let trvá, než se v přírodě rozloží. Tyto sloučeniny se označují ve složení příponami –silicon, -cone, -silanol, -silane a nebo -siloxan.

V šamponech můžou silikony znamenat hlavně pro jemné vlasy velkou zátěž. V bylinných šamponech Dixi jsme se jich proto úplně vzdali, aby mohly vaše vlasy i příroda volně dýchat.

A jaký máte názor na používání dnes moderních přírodních éterických olejů?

Přírodní oleje neboli silice jsou dnes oblíbené, ale musíme říct, že nejsou bez problémů. Podléhají brzo působení světla a vzduchu. A tak se konzistence výrobku může často změnit a vůně může brzo vyprchat. Vonné oleje často také vyvolávají alergie. Proto není jejich masové používání úplně vhodné.

A pokud jde o ekologický dopad, představte si to množství rostlin, které je potřeba pro získání silic. Pokud bychom vůně neuměli vyrábět i synteticky, musela by téměř celá planeta pěstovat rostliny jen pro kosmetický průmysl.

složení kosmetiky

A jak se ve složení výrobků označují přidávané vůně?

Složky s označením “parfum” nebo “aroma” často znamenají syntetickou vůni. Přírodní vůně jsou zase uvedené latinským názvem rostliny, ze které byly esenciální oleje extrahovány.

Často se lidé obávají i parafínu, který se získává destilací ropy. Co si o něm myslí odborníci?

Minerální olej neboli tekutý parafin je často zatracovaný. Musíme ale říct, že je to jeden z tradovaných mýtů. Tento olej je často používáný nejen v kosmetice, ale i v daleko přísnější farmacii. Nepodléhá totiž na vzduchu oxidaci a je stabilní i na světle. Nevyvolává alergie a neproniká do hlubších vrstev pokožky. Zůstává víceméně na povrchu kůže a neucpává nám póry. Bát se ho tedy nemusíme.

A jak z etikety vyčteme dobu použitelnosti výrobku?

Na obalu najdete údaj „nejlépe spotřebovat do“ nebo je tu symbol přesýpacích hodin s dnem, měsícem, rokem (nebo jen měsíc a rok).

U výrobku s trvanlivostí delší než 30 měsíců se uvádí doba, po kterou se může používat po jeho otevření. Hledejte symbol otevřeného kelímku s počtem měsíců (M) nebo roků (R).

A pokud není nutné trvanlivost po otevření omezit, nemusí být na obalu žádný údaj. To se týká například jednorázové kosmetiky, sprejů, pudrů nebo zásypů.

Tak snad jsme vám alespoň trochu pomohli porozumět složení kosmetických výrobků. A někdy příště se můžeme věnovat dalším používaným ingrediencím.

 

Blog