10 spôsobov ako podporiť rast vašich vlasov

Vlasy sú korunou našej krásy, a preto s nimi treba zaobchádzať v rukavičkách, najmä ak chcete, aby boli krásne, lesklé a rýchlo rástli. Pripravili sme pre vás 10 účinných spôsobov, vďaka ktorým môžete urýchliť rast vašich vlasov prirodzene a zdravo.

Každý vlas má svoj prirodzený životný cyklus. Vyrastá z folikulu, ktorý je súčasťou vlasovej pokožky. V rastovej fáze - anagéne, sa nachádza približne 90% všetkých vlasov. Trvá 3-6 rokov. Anagén plynule prechádza do niekoľkotýždňovej prechodnej fázy – katagénu. „Život“ vlasu končí pokojovou fázou telogén, kedy vlas po 2-4 mesiacoch odumiera a vypadáva. Po čase sa vlasový folikul opäť aktivizuje a vzniká nový vlas. Celý cyklus sa za život človeka niekoľko krát opakuje. Na to, aby sa vlasové folikuly aktivizovali rýchlejšie, potrebujú podporu z vonka aj z vnútra. Tu je 10 jednoduchých rituálov, vďaka ktorým vaše vlasy porastú ako z vody.

1. Šetrné umývanie

Zdravá pokožka hlavy je základným predpokladom pre zdravé a krásne vlasy. Treba sa preto o ňu aj patrične starať. Neznamená to však, že ju musíte umývať každý deň. Ak sa vám vlasy príliš nemastia, pokojne stačí každý druhý až tretí deň.

Pri výbere šampónov sa zamerajte na tie bez obsahu parabénov a silikónov a neumývajte si vlasy v príliš horúcej vode. Mohli by ste si poškodiť vlasovú pokožku. Odborníci odporúčajú na záver vlasy opláchnuť studenou vodou, čím sa vlasová pokožka „uzavrie“ a bude lepšie hydratovaná. Pravidelne používajte nezaťažujúci kondicionér.

2. Používanie uterákov z mikrovlákna

Možno aj vy máte „zlozvyk“ zabaliť si vlasy po umytí do efektného turbana. Zlozvyk by to nebol, keby ste použili uterák z mikrovlákna. Ťažké, masívne uteráky totiž mokrý vlas namáhajú a môžu spôsobiť ich zvýšenú lámavosť.

3. Pravidelné masáže

Ťažko nájdete príjemnejší relaxačný zážitok ako je masáž vlasovej pokožky. Okrem uvoľnenia stresu z celého dňa prináša ešte ďalší benefit, ktorým je prekrvenie, stimulujúce vlasové folikuly. Ak pritom použijete vlasovú vodu, napríklad s výťažkami z brezy, žihľavy, či lopúcha, výsledok bude ešte viditeľnejší.

4. Aplikácia výživných masiek

Raz za týždeň si doprajte výživnú kúru na vlasy, predovšetkým, ak sú namáhané a poškodené. Ak nebudete mať práve doma vlasovú masku z obchodu, pokojne si ju môžete vyrobiť aj sami doma.

5. Zdravé stravovanie

Výživa zvnútra je pre vlasy častokrát dôležitejšia, ako vonkajšia starostlivosť. Dostatočný prísun vitamínov, minerálov a esenciálnych mastných kyselín v strave je najlepším predpokladom pre zdravé vlasy. Ich rast podporíte konzumáciou týchto potravín:

  • citrusových plodov, čiernych ríbezlí či kiwi – obsahujú vitamín C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu a je potrebný pre vstrebávanie železa. Železo spolu s vitamínom B je pre rast vlasov veľmi dôležité
  • višní a sliviek – obsahujú biflavonoidy, ktoré zvyšujú krvný obeh vo vlasovej pokožke a pôsobia ako účinné antioxidanty
  • vlašských orechov a rýb – sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny
  • olivového oleja a avokáda – zabezpečia prísun vitamínu E, ktorý zlepšuje mikrocirkuláciu vo vlasových folikuloch.
  • mäsa, vajíčok, pečienky a celozrnných cereálií – vitamín B6, obsiahnutý v týchto potravinách pomáha tvorbe melanínu, ktorý utlmuje vypadávanie vlasov.

Zdraviu celkovo prospieva pestrá strava. Zaraďte preto do svojho jedálnička aj huby, strukoviny,  obilniny, bylinky, či kapustu a odrazí sa to aj na zdraví vašich vlasov.

6. Česanie špeciálnymi kefami

Nešetrné česanie vlasy zaťažuje a pokiaľ ich rozčesávate mokré, ľahko sa polámu a môžu aj zbytočne vypadávať. Zaobstarajte si špeciálne šetrné kefy, ktoré budú k vašim vlasom jemné. Čím menej vlasy namáhate, tým rýchlejšie budú rásť.

7. Šetrné kulmovanie a žehlenie

Nikdy si vlasy nežehlite a nekulmujte, kým nie sú úplne suché. Teplo, aplikované na mokrý vlas spôsobuje štiepenie končekov, vysušovanie a v niektorých prípadoch dokonca aj odfarbovanie vlasov. Ak si potrebujete nakulmovať či vyžehliť vlasy, zvoľte si čo najnižšiu možnú teplotu, aby ste zabránili ich poškodeniu.

8. Spánok na saténovom vankúši

Dostatok spánku je pre rýchly rast vlasov esenciálny. Ak spíte málo, odrazí sa to na vašom celkovom zdraví a vlasy vám môžu začať aj vypadávať. Ale nie je dôležité len to, koľko spíte, ale aj ako spíte. Vedeli ste, že aj počas spánku môžete vlasy poškodiť? Používanie naškrobenej bielizne s drsným povrchom spôsobuje nežiadúce trenie a vlasy sa ľahšie zamotajú. To sa vám však nestane na saténových obliečkach.

9. Pravidelné strihanie

Hoci to znie ako paradox, strihanie vlasov v skutočnosti ich rast podporí. Stačí si len každých 6-8 týždňov podstrihnúť rozštiepené končeky a vlasy budú rýchlejšie rásť, aj pôsobiť zdravšie.

10. Život bez stresu

Stres patrí k najrizikovejším faktorom, pokiaľ ide o vypadávanie vlasov. Je to spôsobené tým, že stresové hormóny môžu narúšať životný cyklus vlasu, predovšetkým rastovú fázu – anagén. Snažte sa stresu vyhýbať, venujte sa relaxačným cvičeniam, joge a doprajte si dostatok spánku.

autor: Dixi