Koenzým Q10 – tajomstvo mlado vyzerajúcej pleti

Mať v štyridsiatke pleť ako dvadsiatnička je snom každej ženy. Čas sa síce nedá zastaviť, ale so správne zvolenou kozmetikou vieme prácu genetiky trocha „pribrzdiť“. Odpoveď na to, ako si zachovať dokonalú pleť bez vrások čo najdlhšie, našli vedci práve vo vnútri našich buniek. Koenzým Q10.

Krásna, svieža a napnutá pleť. Ktorá zo žien by po takej netúžila. Kým je človek mladý a zdravý, jeho kožné bunky pracujú ako hodinky a dokážu sa rýchlo regenerovať. Do tridsiatky v podstate nepotrebujete žiadnu špeciálnu starostlivosť, okrem hydratácie.  Po 30-tom roku života však začíname na pleti badať prvé známky starnutia. Produkcia koenzýmu Q10 sa začína postupne znižovať a kožné bunky už nie sú schopné tvoriť toľko kolagénu a elastínu. Preto je vhodné tento enzým začať dopĺňať vo forme krému aj vo výživových doplnkoch.

Čo je koenzým Q10?

Koenzým Q10, ktorého redukovaná aktívna forma je známa aj pod názvom ubiquinol, je enzým, ktorý si ľudský organizmus vyrába sám a ukladá ho v mitochondriách. Podieľa sa na tvorbe ATP (adenosintrifosfátu), hlavného zdroja energie všetkých buniek. Inými slovami, bez neho by bunky nemohli správne fungovať. Najviac koenzýmu Q10 obsahujú bunky srdca, ľadvín, pľúc a pečene.

Okrem prenosu okamžitej energie do orgánov je druhou najdôležitejšou funkciou tohto životne dôležitého enzýmu ochrana pred tzv. oxidatívnym stresom, hlavným faktorom spôsobujúcim starnutie. Ten je zodpovedný za vznik voľných radikálov, ktoré narušujú procesy prebiehajúce vo vnútri buniek a môžu spôsobovať rôzne ochorenia. Koenzým Q10 je dokonca silnejší antioxidant ako vitamín E.

Nie je to len o starnutí 

Nedostatok koenzýmu Q10 nebýva vždy spájaný len s pribúdajúcimi rokmi. Niekedy môže ísť aj o nedostatok živín, predovšetkým vitamínu B6, genetické poruchy či mitochondriálne ochorenia.

Objav hodný Nobelovky

Hoci koenzým Q10 prvý krát dokázali izolovať z hovädzieho srdca v USA už v roku 1957 až v roku 1978 Angličan Peter Mitchell dostal za jeho výskum Nobelovu cenu. Na tento výskum nadviazali japonskí vedci a následne začali aj s jeho umelou výrobou. Koncom 80-tych rokov koenzým Q10 užívalo viac ako 12 miliónov ľudí.

Blahodárne účinky na pleť

Koenzým Q10 má na pokožku širokospektrálny pozitívny účinok, preto je obľúbenou súčasťou mnohých omladzujúcich kozmetických prípravkov na tvár i telo.

  • Zabraňuje fotoagingu

Naša pleť je pravidelne vystavovaná slnečnému žiareniu, čo spôsobuje predčasné starnutie pleti, tzv. fotoaging. Fotoaging dokáže prirodzené starnutie urýchliť až o niekoľko rokov. Prejavuje sa drsným povrchom pokožky, pigmentovými škvrnami a jemnými vráskami. Našťastie, koenzým Q10 dokáže tieto škody napáchané slnkom čiastočne „opraviť“.

  • Protivráskový efekt

Krémy s koenzýmom Q10 dokážu zjemniť mimické vrásky okolo očí. V roku 2005 bola v odbornej publikácii Biofactors publikovaná štúdia, v ktorej sa preukázal pozitívny účinok tejto látky na epidermu laboratórnych myší. Výskum prebiehal v Japonsku.

krém proti vráskam s koenzýmom Q10 Krémy s obsahom koenzýmu Q10 účinne bojujú proti vzniku vrások.

  • Omladzujúci účinok

Počas starnutia pokožky dochádza k postupnému úbytku kolagénu a elastínu a zároveň aj koenzýmu Q10, čo ešte viacej oslabuje efektívnosť týchto proteínov. Dobrou správou je, že doplnením tejto látky, či už vo forme doplnku výživy alebo v kozmetike, vieme proces rozkladu kolagénových vlákien výrazne spomaliť.

  • Ochranná funkcia

Vďaka antioxidačnému účinku dokáže koenzým Q10 ochrániť pokožku pred starnutím, spôsobeným nielen vonkajšími faktormi, ako je pôsobenie slnečného žiarenia alebo fajčenie, ale vie si čiastočne poradiť aj s genetickou predispozíciou.

autor: Dixi