Pleseň na nohách, nepríjemný spoločník

Pleseň už na prvé počutie vzbudzuje v mnohých z nás hrôzu. A ak ju má človek ešte na nohách, je to hotová katastrofa! Ale nemusíte sa ľakať. Hoci prejavy mykózy, ako pleseň nazývajú odborníci, sú na pohľad veľmi nepekné a nepríjemné, pri včasnej liečbe sa jej môžete zbaviť celkom rýchlo.

Kedy stačí ošetrenie v domácom prostredí a kedy už treba vyhľadať odborníka? Poradíme vám, čo robiť, keď k vám zavíta tento nezvaný hosť a ako plesniam predchádzať. 

Poznáte atletickú nohu?

Plesne alebo mykózy postihujú až 25 % dospelej populácie. Môže ju dostať prakticky ktokoľvek, kto je na ňu náchylný. Stačí prísť s týmto hubovitým ochorením do priameho styku. Najčastejšie postihuje ľudí s oslabenou imunitou, ktorí majú problémy s prekrvením chodidiel, diabetikov a seniorov.

Osobitnú kategóriu pacientov predstavujú ľudia, ktorí sa nadmerne potia. Patria medzi nich prirodzene aj športovci. Preto sa niekedy tento kožný problém nazýva aj atletická noha. Atletickú nohu spôsobujú mikroorganizmy vo vrchnej časti pokožky, zvané dermatofyty. Veľmi rýchlo šíria a napádajú okolité kožné partie.

Stačí, ak zavítate na plaváreň, do wellness centra či fitka, máte práve ranku na chodidle či tenkú mäkkú kožu po pedikúre a tá príde do styku so šupinkou kože postihnutej mykózou. Zakrátko je problém na svete.

Bez liečby sa plesne nezbavíte

Mnoho ľudí postihnutých mykózou nôh ju vôbec nerieši. Údajne ide až o dve tretiny nakazených. A práve to je príčina, prečo sa tak rýchlo šíri. Zákerné na tejto kožnej chorobe je, že ak ju včas nepodchytíte, môže prerásť do akútnych stavov a zvykne napádať aj nechty.

Prvé zmeny sa na nohách objavia väčšinou v podobe olupujúcej sa pokožky medzi prstami, najčastejšie medzi malíčkom a štvrtým prstom alebo štvrtým prstom a „prostredníkom“. Odtiaľ sa už ochorenie šíri ľahko ďalej na ostatné časti a môže postihnúť aj celé chodidlo.

Mykotická koža je na pohľad nepekná, praská a belavie. Okrem toho, že mykóza nepekne vyzerá, často ju sprevádza aj nepríjemné svrbenie, pálenie a štípanie.

Pleseň sa týka aj nechtov

V prípade plesne na nechtoch hovoríme o onzchomykóze. Na nechty sa najčastejšie prenáša z okolitej postihnutej kože, takže rovnako ich vyvolávajú dermatofyty. Nechty postihnuté plesňou sú matné, žltohnedé, hrubé, trieštivé a často odchlípené.

V počiatočných štádiách sa dá onychomykóza liečiť lokálnymi masťami bežne dostupnými v lekárni. Ak je však pleseň na viac ako 30 % nechtovej platničky, lokálna liečba už nezaberie a lekári väčšinou pristupujú už k perorálnej liečbe, ktorá máva nepríjemné vedľajšie účinky. Preto je lepšie zachytiť ochorenie v rannom štádiu.

Len mastičky nestačia

Pleseň medzi prstami patrí k najľahším a najčastejším formám mykotických ochorení. V tomto prípade stačí špeciálna masť alebo roztok na mykózy z lekárne a problém je zažehnaný. Treba sa však mať preventívne aj naďalej na pozore.

Napriek tomu, že už máte kožu čistú, choroboplodné zárodky sa môžu stále držať v topánkach či ponožkách a aj pri poctivom natieraní sa vám budú plesne vracať. Pomôže dezinfekcia kvalitnými antimykotickými prípravkami, najlepšie vždy vtedy, keď ich vyzujete.

Správna hygiena dokáže zázraky

Zásada číslo jeden znie: ak trpíte akýmkoľvek prenosným ochorením, nechoďte do spoločných spŕch či sauny alebo bazéna, pretože sa tak automaticky stávate šíriteľom nákazy.

  • ak sa vám nohy potia viac, ako je bežné, umývajte si ich aj niekoľko krát za deň. Nezabudnite ich vždy poriadne osušiť
  • po každej aplikácii prípravku proti plesniam si dôkladne umyte ruky
  • dbajte o to, aby váš uterák nepoužívali ostatní členovia rodiny
  • noste zásadne iba biele ponožky z čistej bavlny (nie z kokosového vlákna či bambusové), a ak sa vám príliš potia nohy, vymieňajte si ich aj niekoľko krát za deň
  • topánky aj domácu obuv pravidelne dezinfikujte a ošetrujte antimykotickým prípravkom a často sa prezúvajte. Toto dodržujte dlhodobo, aj po vyliečení
  • aj po vyliečení je dôležité, aby pokožka vašich nôh mala správne pH. Vďaka tomu ju už totiž nenapadne pleseň. O ideálne antimykotické pH sa postaráte tak, že si každý deň budete kúpať nohy v jemnom octovom roztoku

My project-1

Ak bojujete s plesňovou nákazou na nohách, noste radšej biele bavlnené ponožky.

Pri vážnych prejavoch mykózy (olupujúca sa pokožka vo veľkých plátoch alebo pľuzgieriky napustené tekutinou, ktoré po prasnutí veľmi svrbia, červené bodky alebo farebné zmeny na nechtoch), je už potrebná návšteva dermatológa.

Lekár spraví z postihnutého miesta ster, odoberie vzorku pokožky alebo nechta do skúmavky a pošle ju do špecializovaného laboratória, kde sa presne určí druh choroboplodného zárodku, ktorý prejavy spôsobuje. Následne pacientovi predpíše potrebné masti, roztoky alebo lieky, ktoré majú vyššiu koncentráciu liečivej látky.

Prevencia musí byť!

Ak ste zatiaľ zdraví, ale ste náchylní na mykózy, vždy po návšteve kúpaliska, bazéna či wellness centra si pred tým, ako si obujete ponožky, dôkladne osušte celé chodidlo, aj medzi prstami. Následne použite antimykotický prípravok na nohy, nechajte nohy vyschnúť a až potom si dajte ponožky a topánky. Zamedzíte tým usadeniu choroboplodného zárodku na pokožke. Dbajte o pravidelnú hygienu nôh a na nohy používajte vždy osobitný a vlastný uterák.

Aj babské rady môžu pomôcť

Ak ste viac za prírodnú liečbu, skúste recepty našich starých mám, ktoré môžu „zabrať“ najmä v počiatočných štádiách ochorenia alebo ako vhodný doplnok k liečbe.

Olej z čajovníka - má antibakteriálne účinky. Pred aplikáciou na postihnuté miesto ho však odporúčame zriediť v pomere 1:1 s iným ľubovoľným olejom, aby nebol príliš agresívny. Alebo skúste 15-minútový teplý kúpeľ nôh s niekoľkými kvapkami tohto oleja.

Kokosový olej – je takisto antibakteriálny a kvalitne premasťuje suchú pokožku. Natierajte ho na postihnuté časti pokožky a nechtov niekoľkokrát denne podľa potreby.

Sóda bikarbóna – vytvára výrazne zásadité prostredie, ktoré rovnako ako výrazne kyslé prostredie, pomáha hubiť nepríjemné baktérie. Vo vode rozmiešajte 5 lyžíc sódy bikarbóny a namočte doň nohy na 15 - 20 minút.

autor: Dixi