Prečo nám vypadávajú vlasy?

Vlasy dokážu o človeku povedať mnoho. Predovšetkým o jeho celkovom zdravotnom stave. Ak vám vypadávajú vlasy viac, ako je bežné, treba zbystriť pozornosť. Prečo sa to vlastne deje a čo robiť, keď vaša koruna krásy stratí na objeme?

Vypadávanie vlasov alebo alopécia je problém, ktorý sa môže objaviť kedykoľvek, avšak v 50-tom roku života trápi približne až 50 % mužov a 10 % žien. Príčin môže byť naozaj mnoho. U niekoho je dominantná genetika, u niekoho je to choroba či nedostatočná výživa, stres či tehotenstvo. Faktom však ostáva, že rednutie pokrývky hlavy je aj prirodzeným sprievodným javom starnutia.

Z čoho sa skladá vlas

Vlasy tvorí predovšetkým bielkovina keratín, ktorý tvoria vlasové folikuly v najvyššej vrstve pokožky hlavy. Folikuly vytvárajú stále nové vlasové bunky a mŕtve vytláčajú von. Takže to, čo vidíme a vnímame ako vlasy, sú vlastne kompaktné pramene odumretých keratinizovaných buniek.

Ako rýchlo rastú

Vlasy rastú v priemere 1 cm za mesiac, takže za rok dokážu narásť celkom úctyhodný kus. Hoci 90 % vlasov sa nachádza v tzv. rastovej fáze, každý vlas má svoje vlastné tempo a životný cyklus, na konci ktorého vypadne. Ak by rástli všetky vlasy rovnako, všetky by aj naraz vypadali. Vlas sa obnovuje každých 3 až 6 rokov.

Príčiny padania vlasov

Denne stratíme v priemere 80 až 100 vlasov z celkového počtu 100 – 200-tisíc. A je to celkom prirodzené. Ak však spozorujete, že vám vypadne dvojnásobné a väčšie množstvo, treba spozornieť. Najčastejšími príčinami býva nedostatok niektorých vitamínov, predovšetkým vitamínov skupiny B, vitamínu C, železa, horčíka či zinku. V takom prípade ich stačí do tela doplniť stravou a problém sa časom upraví. Môže však ísť aj o dôsledok problémov s trávením, štítnou žľazou, pri autoimunitných ochoreniach či pri nadmernom psychickom vypätí. Známa je aj alopécia v dôsledku chemoterapie.

Muži sú na tom horšie

Patríte k mužskému pokoleniu? Vypadávanie vlasov vás pravdepodobne potrápi skôr, ako vašu polovičku. Hlavnú rolu tu zohráva genetika. Ak váš otec a starý otec boli vlasatí do vysokého veku, patríte k tým šťastnejším. Ak nie, pripravte sa, že časom sa nevyhnete adrogénnej alopécii, teda plešiveniu, ktoré je príznačné pre mužov.

Muž si pred zrkadlom kontroluje začínajúce kúty.

Množstvo vlasov u mužov významne ovplyvňuje hladina testosterónu. Viac hormónu znamená ale aj viac vypadaných vlasov.

Vlasy mužov sú totiž citlivé na hladinu testosterónu v krvi. Práve preto začínajú plešivieť mnohí už okolo tridsiateho roku života, kedy je najvyššia. Testosterón je totiž skrytým „zabijakom“ vlasových folikul. U mužov sa vypadávanie vlasov prejavuje najčastejšie ústupom vlasov v oblasti kútov a temena hlavy.

Ach, tie hormóny!

Tie vedia potrápiť nejednu ženu. Žiaľ, hormonálna nerovnováha v období menopauzy, tehotenstva, či po pôrode môže mať za následok práve vypadávanie vlasov. A hoci, nie každá žena musí v staršom veku nevyhnutne trpieť alopéciou, vlasov vo vysokom veku skutočne ubúda. Väčšinou je to v oblasti okolo „cestičky“ vo vlasoch, ktorá sa postupne zväčšuje. Okrem hormonuálnych zmien rednutie vlasov u žien je často spôsobené aj nedostatočným krvným obehom, prudkým úbytkom hmotnosti, chudokrvnosťou, cukrovkou, poruchami štítnej žľazy, poruchami výživy a častým stresom.

Vedeli ste, že...

• najviac nám padajú vlasy v zime? Kým cez leto nám vlasy rastú ako huby po daždi, počas chladnejších mesiacov sa ich rast spomaľuje a vypadávajú viac. Je to spôsobené nedostatkom slnečných lúčov
• počet vlasov na hlave závisí aj od ich farby - blondiaci majú vlasov najviac a najmenej rusovlasí
• zdravý vlas je veľmi elastický a je možné ho natiahnuť až o 30 %

Čo robiť, keď už vlasy padajú

V prvom rade treba pátrať po príčine. Ak to nezistí lekár, musíte sa pustiť do pátrania sami. Mnohokrát, keďže vlasy padajú aj zo stresu, pomôže len sa upokojiť, viac spať a piť dostatočné množstvo tekutín. Pomáhajú aj rôzne toniká na prekrvenie pokožky, ktoré dokážu aktivizovať vlasové folikuly a posilniť rast vlasov.

Umývať si vlasy, ktoré majú sklon k vypadávaniu, treba čo najšetrnejšie a nie príliš často. Vyhnite sa zaťažujúcim kondicionérom a voľte radšej šampóny s jemnejším zložením. Minimalizujte laky, tužidlá a fénovanie horúcim vzduchom. Nezabudnite na pravidelné masky. Jedálníček si môžete oživiť o morské ryby či špenát. Pravidelne si doprajte grécky jogurt vajíčka, mrkvu a vlašské orechy. Všetky tieto potraviny obsahujú vitamíny potrebné pre krásne zdravé vlasy.

Masáže hlavy

Masáž hlavy je neskutočným zážitkom pre dušu aj telo. Nielenže pri nej dokonale zrelaxujete, ale masáž hlavovej pokožky napríklad s použitím esenciálnych olejov posilňuje vlasové folikuly a podporuje rast vlasov.

Bylinková prvá pomoc

Čoraz častejšie dnes siahame po prírodných kozmetických prípravkoch. Naše babičky ani iné nepoznali. A mnohé skutočne fungujú.

  • rozmarín - podporuje mikrocirkuláciu a posilňuje korienky vlasov. Stačí si spraviť lúh z vody a sušeného rozmarínu a preliať ním čerstvo umyté vlasy
  • žihľava dvojdomá – vynikajúca na mastiace sa riedke vlasy. Pri výrobe lúhu postupujte ako pri rozmaríne
  • lopúch – používa sa pri nadmernom vypadávaní, tvorbe lupín alebo na umývanie mastnej pokožky

autor: Dixi