Jarná očista pleti

Po zime si pleť zaslúži zvýšenú pozornosť a regeneráciu. Doprajte jej kvalitnú výživu v podobe pleťových krémov a nezabudnite ani na dôkladné čistenie, nielen pleťovými vodami ale aj pravidelnými peelingmi. Len vyčistená pleť dokáže vstrebať prospešné látky obsiahnuté v krémoch a maskách, ktoré na ňu následne nanášate.

Pravidelný pitný režim je pre pleť takisto nesmierne dôležitý, ale to vám nemusíme pripomínať. Výživa pleti však nespočíva len v kvalitnej kozmetike. Veľa pre ňu môžete spraviť aj správne zvolenou stravou.

Detox so surovinami z našich lesov a záhrad

Dobrou správou je, že mnoho zdrojov vitamínov a látok, ktoré prispievajú k rozžiareniu vašej pleti, nájdete takmer v každej záhrade. Zostavili sme pre vás zoznam potravín, ktoré by ste na jar mohli začleniť do svojho jedálneho lístka.

Červená repa

Šťava z cvikly alebo, ak chcete, červenej repy, je odpradávna známa ako vynikajúci prostriedok na detoxikáciu. Cvikla je bohatá na vitamíny B3, B6, C a beta karotén. Posilňuje funkciu pečene, žlčníka, ktoré hrajú kľúčovú rolu pri zbavovaní sa toxínov z tela. Vysoký podiel vlákniny zas priaznivo ovplyvňuje trávenie. Meď, zinok a jód zas dodávajú pružnosť a lesk pokožke, vlasom i nechtom. Najlepšie je konzumovať cviklu surovú alebo vo forme šťavy.

Náš tip: skúste nenápadne zakomponovať cviklu do receptu na koláčik brownie. Nielenže znížite jeho kalorickú hodnotu, ale spravíte tak z neho pochúťku, ktorá prospieva aj vášmu zdraviu.

Jablko

Už naše babičky nám kládli na srdce zjesť jedno jablko denne. A to ani netušili aké poklady skrýva toto pre naše končiny typické, a často aj zaznávané, ovocie. Obsahuje až 13 vitamínov, minerály, antioxidanty, flavonoidy a vlákninu, ktorá pomáha prečisťovať črevá. Nepísané pravidlo hovorí, že ak máte v poriadku trávenie, prejaví sa to priaznivo na vašej pleti. Rovnako ako podiel vitamínov B skupiny, ktoré pôsobia proti vypadávaniu vlasov a udržujú pružnosť pokožky.

Tip na chutný šalát: pripravte si jednoduchý šalát so strúhaným jablkom, mrkvou a orechmi. Pokvapkajte citrónovou šťavou a dochuťte medom.

Medvedí cesnak

Marec a apríl sú mesiacmi, kedy v našich lesoch rozvoniava medvedí cesnak. Má veľmi podobné účinky ako „klasický“ cesnak, ale jeho chuť je omnoho jemnejšia. Obsahuje aminokyselinu alicín a enzým alinázu, ktoré sú zodpovedné za jeho antibakteriálne a antivírusové účinky, ďalej v ňom nájdeme provitamín A, vitamín C, vitamíny skupiny B, flavonoidy, síru, zinok či selén, ktoré vyživujú pleť, prečisťujú ju a majú povzbudzujúce účinky.

na dienku ležia listy medvedieho cesnaku a nôž.

Medvedí cesnak na jar dodá telu dôležité vitamíny a minerály.

Nebojte sa exotiky!

Lokálnosť a sezónnosť je pri výbere potravín samozrejme dôležitá, ale aj mnoho exotických plodín má blahodarné účinky na našu pleť. Dajte im šancu.

Avokádo

Avokádo patrí k zdraviu najprospešnejším typom ovocia. Obsahuje až 20 vitamínov a minerálnych látok, má nízky obsah cukru a naopak vysoký podiel vlákniny. Jedným z jeho najväčších benefitov je aj to, že je bohatý na antioxidanty a mononasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. Avokádo má síce veľké množstvo tuku, avšak jeho plusy ďaleko prevyšujú  toto nepatrné „mínus“. Či ho aplikujete zvonka ako masku alebo ho zjete, zabezpečíte tak pleti regeneráciu vďaka vitamínu E spomalíte aj jej starnutie.

Granátové jablko

Granátovému jablku boli zázračné účinky pripisované už v starovekom Egypte. Dnes ho považujeme za superpotravinu a niet divu. Má nielen silné detoxikačné účinky vďaka obsahu flavonoidov a polyfenolov, ale obsahuje aj širokú škálu vitamínov a minerálov, prospešných celkovému zdraviu. Zmierňuje následky starnutia, znižuje riziko chorôb kardiovaskulárneho systému a rakoviny, pôsobí ako prevencia proti arterioskleróze, diabetu, chráni kĺby, zlepšuje trávenie, prečisťuje krv či podporuje činnosť obličiek. Okrem toho pôsobí granátové jablko blahodarne aj na pleť, a preto olej z jeho semienok často nájdete v prípravkoch pre suchú a starnúcu pokožku.

Ako ho konzumovať: Chutí výborne ako súčasť ovocných štiav ale aj ako posýpka do zeleninových šalátov.

Citrón

Patrí k najpoužívanejším druhom ovocia pri detoxikácii organizmu. Pridať ho môžete úplne všade – do šalátov, spraviť si z neho citronádu, pokvapkať si ním rybu alebo dochutiť polievky a omáčky, či zvýrazniť chuť koláčov. Najsilnejšou stránkou citrónu je vysoký obsah vitamínu C, ktorý okrem dobre známych účinkov na imunitu veľmi priaznivo pôsobí na pleť. Citrónová šťava v správnej koncentrácii pleť čistí, rozjasňuje, sťahuje póry a dokonca má aj anti-agingové vlastnosti.

Zázvor vždy s mierou

Žiaden detoxikačný plán sa nezaobíde bez zázvoru. Jeho pravidelnou konzumáciou podporíte svoje trávenie a imunitu. Zázvor alebo ďumbier, má protizápalové účinky, vďaka chuťovo výraznej látke gingerol, je takisto zdrojom silíc, minerálnych a stopových prvkov, ako železo, draslík, mangán, horčík a selén, ktoré blahodarne vplývajú na povädnutú či podráždenú pleť. Zázračný zázvor pleť napína, tonizuje a spomaľuje jej starnutie. Úľavu prináša aj ak požujete kúsok čerstvého zázvoru pri nevoľnostiach. Pri jeho konzumácii ale platí staré známe: „Všetko s mierou“. Viac ako 4 gramy zázvoru denne sa neodporúča.

Tip na výživnú zázvorovú masku: Zázvor zalejte vriacou vodou a nechajte niekoľko minút lúhovať. 50 ml lúhu zmiešajte s niekoľkými lyžicami medu a pridajte roztlačený banán. Naneste na pleť a nechajte 20 minút pôsobiť. Bude pôsobiť sviežejšie a oddýchnuto.

autor: Dixi