Pitie alkoholu škodí pokožke aj vlasom

Nadmerná konzumácia alkoholu sa neraz výrazne negatívne prejaví na pokožke či vlasoch človeka. Pred blížiacimi sa sviatkami si povedzme, prečo a čo s tým.

Tento negatívny vplyv môže byť závislý na množstve konzumovaného alkoholu, frekvencii pitia a individuálnych genetických faktoroch. Prečo štatisticky ľudia konzumujúci alkohol vyzerajú staršie a majú horšiu kvalitu pokožky?

  1. Dehydratácia: Alkohol môže spôsobiť dehydratáciu pokožky a vlasov, sú suchšie, náchylnejšie na poškodenie a strácajú pružnosť.
  2. Rozširovanie ciev: Alkohol môže spôsobiť rozširovanie krvných ciev, čo môže spôsobiť začervenanie a zbytočné odvádzanie tepla z pokožky.
  3. Zhoršená kvalita spánku: Nadmerné pitie alkoholu môže ovplyvniť kvalitu spánku. Nedostatočný spánok má negatívny vplyv na vzhľad pleti a vlasov.
  4. Vplyv na kolagén: Nadmerné pitie má vplyv na produkciu kolagénu, čo je látka dôležitá pre pružnosť a pevnosť pokožky.
  5. Nekvalitná výživa: Príliš veľa alkoholu môže spôsobiť aj nevyváženú stravu. Človek siaha po nezdravom jedle. Telo tak zásobuje škodlivinami namiesto zdravej výživy.
  6. Zvýšený riziko akné: Alkohol môže stimulovať produkciu oleja v pokožke, čo môže viesť k zvýšenému riziku vzniku akné a ďalších kožných problémov.

Sviatočný pôžitkári omámení vôňou klinčekov a badiánu vo varenom víne sa nemusia úplne vystrašiť. Vplyv alkoholu na pokožku a vlasy môže byť individuálny a závisieť od mnohých faktorov vrátane genetiky, celkového zdravotného stavu a životného štýlu. Zrkadlo si iste dokáže nastaviť každý sám.

blog_2

A čo s tým?

Pite alkohol s mierou. Nezabudnite pri tom na príjem dostatku tekutín, ideálne vody. Pokožka v zime trpí už aj chladom a suchým vzduchom v miestnosti kvôli vykurovaniu, preto je veľmi dôležité ju umývať a hydratovať kvalitnou kozmetikou. To isté platí pre vlasy, ktoré si zaslúžia pravidelnú masku.

Vyskúšajte dlhšie obdobie bez alkoholu, aby ste pocítili zmenu. Pomôcť vám môže aplikácia Sobriety counter, ktorá vám pri vysadení alkoholu prepočíta, čo sa deje s kvalitou vašich vlasov aj s vašou pokožkou. A nielen to! Po čase zistíte niečo aj o tisícoch ušetrených kalórií a obnove mozgových buniek.